Miért indítjátok az 1app versenyt?

Mint mobilalkalmazás-fejlesztéssel foglalkozó szervezet munkatársai, azt tapasztaljuk, hogy a magyar piacra szabott alkalmazásokból még nem készült elegendő számú és minőségű ahhoz, hogy az egyre növekvő igényeket kielégítse. Mivel a mobilalkalmazás-fejlesztés a hagyományos alkalmazások fejlesztésétől eltérő szemléletet és hozzáállást követel meg a fejlesztőktől, szeretnénk egy új fejlesztő-generációt támogatni a céljai elérésében.
Az 1app verseny célja a magyar mobilalkalmazás-piac élénkítése, új szereplők felfedezése és a versenyt záró konferencián a jövő fejlesztői és az ipari szereplők közötti párbeszéd lehetővé tétele.

Mitől különleges az 1app verseny?

A számos mobilalkalmazás-fejlesztő versenytől két lényeges szempontból tér el az 1app verseny. Egyrészt kifejezetten a magyarok számára készült alkalmazásokat várunk a versenyre, másrészt a verseny célközönsége a középiskolai tanulók és a főiskolai, egyetemi hallgatók.

Tudomásul vesszük, hogy egy tanuló vagy hallgató nem feltétlenül rendelkezik erőforrásokkal ahhoz, hogy ötletéhez, alkalmazásához például teljes grafikai tervet készíttessen egy grafikussal, ugyanakkor elvárjuk a jó minőségű és az adott platform jellegzetességeihez jól illeszkedő alkalmazások megvalósítását.

Kötelező átadnom a programom forráskódját?

Erre a kérdésre a válasz röviden az, hogy nem kötelező, viszont mivel a verseny értékelési szempontjai között van a forráskód minősége, áttekinthetősége, ha nem adsz át kódot, arra fogunk kérni, hogy - saját eszközödön - mutass be belőle részleteket, hogy egy általános képet kaphassunk a kódminőségről.

Valamit még nem értek. Hol érdeklődhetek?

A versennyel kapcsolatban BME Mobil Innovációs Központ elérhetőségein érdeklődhetsz.

Milyen díjakat nyerhetek a versenyen?

A versenyen a támogatók által felajánlott értékes tárgynyereményeket nyerhettek, tabletgépeket, mobiltelefonokat.

Csak natív alkalmazások nevezhetők?

Nem. Bármilyen framework segítségével készített programot nevezhetsz, tehát a natív appok mellett várjuk a crossplatform alkalmazásokat is. Nevezthetőek tehát például Xamarin, PhoneGap, Unity illetve ezekhez hasonló keretrendszerrel fejlesztett programok is.

Nevezhető az alkalmazás, ha a felhasznált hangokat illetve grafika egyes elemeit nem én készítettem?

Tudjuk, hogy nem mindenki engedheti meg, hogy egyedi grafikát, esetleg hangokat készítsen vagy készíttessen alkalmazásához, így az interneten elérhető  ingyenesen felhasználható vagy megvásárolt 'royalty free' betűtípusok, zenék, hangok, textúrák felhasználása természetesen megengedett. Az 1app versenyen a programozók, fejlesztők versengenek, a programkód az, aminek saját készítésűnek kell lennie. 

Szükséges igazolnom, hogy tanuló vagy hallgató vagyok?

Igen, a nevezési felületen hallgatói jogviszony igazolást vagy iskolalátogatási igazolást kell scannelt formában feltölteni.

Mit kell tartalmaznia az alkalmazáshoz feltöltendő dokumentációnak?

Bármilyen, a nevezett alkalmazáshoz kapcsolódó dokumentum feltölthető. Nincsen tartalmi megkötés, ugyanakkor az alábbi témákból lehet például érinteni: A szoftver célja, funkciói, felépítése, platform, rendszerkövetelmények, hogyan kell telepíteni az alkalmazást, hogyan kell használni az alkalmazást, fejlesztői dokumentáció (pl alkalmazás felépítése, modellek, nézetek, vezérlők) stb. Terjedelem kapcsán: 2-5 oldal javasolt.

Csak magyar nyelvű alkalmazásik nevezhetők?

Idegen nyelvű alkalmazás is nevezhető.