Eredményt hirdettek az 1app 2016 mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen

Az immár hagyományosan minden évben megrendezett 1app mobilalkalmazás-fejlesztő verseny eredményhirdetésére 2016. szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája programjainak keretében került sor. A versenyt a BME Mobil Innovációs Központ a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével az 1app programsorozat keretében rendezett meg, melyre a 14-28 év közötti korosztályból nevezhettek mobilalkalmazásokat a fiatalok.

1app hangulatkép

A versenyre idén is sok hasznos és érdekes nevezés érkezett, amelyek közül voltak olyanok, melyek már jelen állapotukban is kész, és nemzetközi mércével is színvonalasnak nevezhető alkalmazások voltak.

Az oktatás kategória legjobb alkalmazása lett a LayP nevű nyelvoktató-program, mely egy kifejezetten szép grafikájú és látványvilágú, Unity alapokra épített szókitaláló játék. Android platformra készítette Horváth Roland és Weninger Ádám. A játékosnak több nyelven szavakat kell kitalálni a szavak betűinek helyes sorrendbe állításával. Ötletes, hogy a játék a nem jó helyen álló betűk számától függő mértékben elmossa a háttérképet, amely a kitalálandó kifejezést ábrázolja. Az egyes szavak kitalálását pár mondatos, magyar nyelvű rövid leírás segíti.

Játék kategóriában különösen sok nevezés érkezett, itt Sipka Bence, Sapphire Yours játéka lett idén a legjobb, mely egy régebbi PC-s játék teljes újraírása és adaptálása. A játék Android, IOS és Windows 10 Mobile platformra egyaránt elérhető, ráadásul közös kódbázisból fordul a szerző saját készítésű multiplatform keretrendszerének felhasználásával. A játék a mobilalkalmazások világában szokatlan módon C++ nyelven készült el platformfüggetlenül.

Fejlesztők és fordítók munkáját és egymásra találását segíti az egyéb kategória első helyezettje, a Localizr alkalmazás. Jakub Ákos Android rendszeren futó alkalmazása nyelvi fájlok fordításához nyújt segítséget alkalmazásfejlesztők számára. Az alkalmazás felülete intuitív, könnyen használható, ráadásul a használatba vételt könnyíti a kontextusfüggő súgó is.

1app győztes alkalmazások

A beérkezett pályázatok között számos további alkalmazás szerepelt, melyek közül igényes megjelenése alapján kettőt emelnénk ki.

Az Escape from Neon Prison, Somlyai Kristóf és Horváth Loránd három dimenziós grafikával működő játéka Android rendszerre, igényes grafikai elemekkel, sok pályával. Az irányítás megvalósítása ötletes, bár nem túl intuitív.

A Menütrend profi kinézetű alkalmazás Horváth Rolandtól, Unity alapokra felépítve, amellyel éttermek ajánlatait böngészhetjük és kereshetjük. Bár az alkalmazás nagyon látványos, sajnos a megjelenítés lassú, az optimalizálás után igen színvonalas program válhat belőle.

1app alkalmazások

A verseny szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt.